gertrude and picasso

Gertrude Stein és Pablo Picasso – kiállítás.

Szeretne többet megtudni Gertrude Stein és Pablo Picasso kapcsolatáról? Két nagyon különböző helyen születtek, de útjaik Párizsban keresztezték egymást.

Gertrude Stein 1874. február 3-án született Alleghenyben, Pennsylvaniában, befolyásos amerikai író és műgyűjtő volt. A 20. századi Párizs művészeti és irodalmi életének központi alakja lett, híres szalonnak adott otthont, amely olyan figyelemre méltó alakokat vonzott, mint Picasso és Hemingway. Stein kísérletező írói stílusa leginkább olyan művekben figyelhető meg, mint a „Három élet” (1909) és a „Tender Buttons”, amelyek absztrakt nyelvéről ismertek. Kulcsszerepet játszott a modernista irodalom alakításában, és 1946. július 27-én hunyt el Neuilly-sur-Seine-ben, Franciaországban.

Pablo Picasso 1881. október 25-én született Málagában, Spanyolországban, forradalmi spanyol festő és szobrász volt. A kubizmus társalapítójaként radikálisan átalakította a művészetet a 20. században. Picasso művei között olyan remekművek találhatók, mint a „Guernica”, amely a háború borzalmait tükrözi. Művészete különböző fázisokon keresztül fejlődött, a kék korszaktól a rózsa korszakig, megmutatva sokoldalú tehetségét. Picasso élete nagy részét Franciaországban töltötte, és a párizsi művészeti élet kulcsfigurájává vált. 1973. április 8-án hunyt el, maradandó örökséget hagyva maga után, mint a modern kor egyik legbefolyásosabb művésze.

Ez a kiállítás nemcsak Gertrude Steinről és Pablo Picassóról szól, hanem ugyanebből az időszakból más kulcsfigurákra is felhívja a figyelmet.

Gertrude Stein és Pablo Picasso

Helyszín: Luxemburgi Múzeum
Időpont: 2023. szeptember 13. – 2024. január 28.

Szeretne többet megtudni más párizsi eseményekről és kiállításokról? Ezt és még sok más információt megtalál a párizsi útmutatónkban.

Dátum

szept 13 2023 - jan 28 2024
Lejárt!

Idő

Egész nap

Helyszín

Musée de Luxembourg
Musée de Luxembourg
Kategória

Leave a Reply