Louvre

A Louvre, eredetileg királyi palota volt, de inkább a benne működő múzeum miatt híres ma. A XII. században épült az első palota, mely inkább egy erődhöz hasonlított, majd később V. Károly uralkodása alatt bővítették ki. Később Medici Katalin másik palotát is építetett mellé, mely a Tulieriák néven vált ismertté, végül nem kötötte össze  a két palotát, de ezt megtette helyette IV. Henrik. A palotát a XVII. század végéig lakták a királyok, a kiköltözésük után hamar romlásnak indult az épület és már az összeomlás fenyegette, amikor Napóleon beköltözött a Tuleriák palotába és elindította a palota többi részének újjáépítését illetve új részek építését.

A Louvre 1793 óta Párizs legnagyobb múzeuma, napjainkban az európai képzőműveszek gyűjteménye mellett egyiptomi, iszlám, keleti, görög és római emlékek is megtekinthetők. Számos festményt tekinthetünk itt meg, itt van Leonardo da Vinci több képe is, többek között a világhírű Mona Lisa is, amely előtt, bármikor is megyünk, mindig rengeteg látogató van. Lefényképezni sajnos nem szabad, őrök állnak a kép mindkét oldalán és rászolnak azokra akiknél fényképezőgépet látnak. Egy ideje már üveg mögött is van a kép. Tiziano, Rafaello képeit is megcsodálhatjuk, a flamand festőket Rembandt és Van Dyck képviselik. A festmények mellett más műtárgyak is vannak a múzemban, híres szobrok, Maximiliam faliszőnyege, Boulle által tervezett bútorok és a koronaékszerek is itt találhatóak.

A Louvre szimbólumává vált a téren található üvegpiramis, ami 21.65 méter magas, 35.40 méter oldalhosszúságú és 666 darab üveglapból áll!

Louvre
Cím: 75001, Paris Cedex 01.
Nyitva: 9-18 óra között, hétfőn és szerdán 21.45-ig. Kedden zárva.
Metróállomás: Palais Royal

Kiállítások Louvreban

Nem találtunk eseményt!

Louvre képek

Louvre
Louvre
Louvre
Louvre Paris
Louvre