Musée d’Orsay

A Musée d’Orsay nem messze található a Louvre Múzeumtól, és sokan úgy vélik, hogy ez a két múzeum Párizs összes múzeumának legjobbja. A Musée d’Orsay-ban több modern művészet található, míg a Louvre-ban inkább a klasszikus művészetre összpontosítanak. Lásd Monet, Gaugin, Degas, Van Gogh, Delacroix, Manet és más festők festményeit és művészetét.

A párizsi Orsay Múzeum lenyűgöző történelemmel rendelkezik. Egykor Gare d’Orsay nevű vasútállomás volt, amelyet az 1900-as Világkiállításra építettek. Az állomás forgalmas csomópontként szolgált a Délnyugat-Franciaországba tartó vonatok számára.

Az idő múlásával az állomás kevésbé hasznossá vált, és megbeszélések folytak a lebontásáról. Az 1970-es években azonban a francia kormány úgy döntött, hogy a régi vasútállomást művészeti múzeummá alakítja. A neves építész, Gae Aulenti volt megbízva az átalakítással.

Az Orsay Múzeum 1986-ban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, bemutatva az 1848 és 1914 közötti időszak hihetetlen művészeti gyűjteményét. Ez az időszak „Belle Époque” néven ismert, és olyan híres művészek remekműveit tartalmazza, mint Monet, Van Gogh, Renoir és még sokan mások.

Ma az Orsay Múzeum népszerű célpont a művészet szerelmeseinek a világ minden tájáról. Lenyűgöző festmény-, szobor- és díszítőművészeti gyűjteménye bepillantást nyújt a látogatóknak Franciaország gazdag kultúrtörténetébe a 19. század végén és a 20. század elején. A múzeum elhelyezkedése egy korábbi vasútállomáson egyedülálló varázst ad az általános élményhez, így kötelező látogatás azok számára, akik felfedezik Párizs művészetét és történelmét.

Musée d’Orsay

Cím: 1, rue de la Légion d’Honneur, 75007 Párizs
Metró: Solferino
RER C: Musée d’Orsay

Nyitva tartás: kedd – vasárnap, 9:30 – 18:00 (hétfőnként zárva)
Belépődíj: 16 euró (teljes ár felnőtteknek)

Időszaki kiállítások a párizsi Orsay Múzeumban

március 2024
Nem találtunk eseményt!

Musée d’Orsay képek