10 dolog, amit egy téli napon Párizsban csinálhatsz

cold-day-in-paris

Párizs Európa egyik legizgalmasabb és egyben leglátogatottabb városa is, mely rengeteg látnivalóval és különfélé programokkal várja turistáit évszaktól függetlenül. Szóval ebben a cikkben 10 olyan dolgot fogunk ajánlani, ami egy tökéletes időtöltésnek felel meg egy hűvös, téli párizsi napon. Kezdjük rögtön a mi személyes kedvencünkkel:

Karácsonyi vásár

Mi más lehetne az első pontunk, ha nem a karácsonyi vásár. A karácsonyi vásár lassan, de biztosan elengedhetetlen része lett a karácsonyi időszaknak, olyannyira, hogy manapság már szinte minden európai kis és nagyvárosban több helyen is fellelhetőek, ami alól Párizs sem kivétel. A vásárok rendszerint már november vége december eleje felé megjelennek a város nagyobb terein és utcáin. A karácsonyi vásár az egyik legjobb módja az egyedi, kézzel készitett ajándékok és karácsonyi díszek beszerzéséhez. Ha nem tudod, hogy mit vegyél karácsonyra a szeretteidnek, akkor érdemes a vásárokon is kicsit körülnézni, hiszen rengeteg féle egyedi ajándék közül lehet választani. Az ajándékokon kivül természetesen a különfélé forraltborok és tipikus karácsonyi fogások sem hiányozhatnak. A város legnépszerűbb karácsonyi vásárjai:

– Karácsonyi vásár a Notre Damenál
– Karácsonyi vásár a Montparnassenél
– Karácsonyi falu a La Defense esplanadenél
– Karácsonyi vásár a Champs-Elyséesn

10 dolog, amit egy téli napon Párizsban csinálhatsz
Felix Catana / Shutterstock

Jeges Párizs

A második tippünk hasonló lesz az elsőhöz, mivel ennek az elfoglaltságnak van némi köze a karácsonyi vásárokhoz. Szóval a második ötletünk a szabadtéri korcsolyázás, mert ez és a karácsonyi vásárok kéz a kézben tűnnek fel a városban minden évben a karácsonyi időszak beköszöntével. Párizsban elég sok pálya közül tudsz választani, de valószínűleg a város legnépszerűbbjei a Hôtel de Ville, a Gare Monparnasse és az Eiffel torony előtti téren lévők. A karácsony biztosan nem lenne ugyanaz, sem a karácsonyi vásárok, sem a szabadtéri korcsolyázás lehetősége nélkül. Ugyanúgy, mint ahogyan a karácsonyi vásárok a korcsolyázás is elengedhetetlen része lett a karácsonyi hangulatnak, ami tökéletes program családosoknak, gyerekeknek, felnőtteknek, barátoknak, szerelmeseknek, egyedülállóknak, egyszóval mindenkinek.

Múzeumok

Ez a pontunk először talán kicsit unalmasnak, vagy talán egy kicsit stresszesnek hangzik, de a téli időszak az egyik legjobb alkalom, ha Párizs legjobb múzeumaiba is szivesen ellátogatnál. A téli napok Párizsban elég hidegek tudnak lenni, igy egy-két múzeumba ellátogatni máris nem hangzik olyan rosszul. A tél nem a legkedveltebb időszaka a turistáknak, igy nem kell majd órák hosszat sorban állnod és nem kell turista hordákat sem kerülegetned, ahhoz hogy nyugodtan élvezhesd az adott kiállítást. Szerencsére Párizsban évszaktól és időjárástől fűggetlenül mindig vannak érdekes átmeneti és állandó kiálliátások is, ézért nincs más dolgod, mint kiválasztani az ízlésednek a legmegfelelőbbet.

L ‘ Aquarium de Paris

A L’ Aquarium de Paris az egyik legjobb elfoglaltság egy hosszú, hideg téli napon Párizsban, ami egyúttal az egyik legjobb program gyerekeknek is. Párizs akváriumában több, mint 1000 féle különböző hal és viziélőlény lelhető fel a világ ócánjaiból és tengereiből, mint a bohóchal, ami ismerős lehet az egyik legismertebb gyerekmeséból, különféle cápák, tengeri teknősök, ráják és rákok. A látogatóknak lehetőségük van a halak és ráják etetésére és simogatására is, ezenkivül megismerhetik a tenger élővilágát különböző workshopok, rövid filmek, mesék és dokumentációkon keresztül. Az akvárium mindennap reggel 10 órától este 7 óráig van nyitva, a belépő felnőtteknek egész napra 20.50€.

Disneyland Paris

Ha Párizsban jársz, és egy egyszerű de egyben nagyszerű dologhoz lenne kedved, akkor mindenképpen érdemes ellátogatnod a párizsi Disneylandbe. Disneyland Paris Párizs belvárosától mindössze 32 kilométerre található a Marne-la-Vallée nevű kis faluban. Ez a hatalmas komplexum Európa egyik leglátogatottabb és legnépszerűbb szórakoztató parkja, melynek golfpályája és szállodái is vannak. A parkba belépőknek természetesen számtalan hullámvasút, laser tag és musical hajókázás is rendelkezésre áll, ezenkivül Disney és Pixar rövidfilmeket is vetítenek és a Walt Disney Studiost is meg lehet nézni. A Disneyland Paris hivatalos oldala szerint a legnépszerűbb látni és kipróbálni valók a parkban a következők: Big Thunder Mountain, Pirates of the Caribbean és az It’s a Small World, de a lista nagyon hosszú, így érdemes alaposabban átnézni. A parkhoz egy hatalmas étkező és shopping terület is tartozik, amit Disney Villagenek hívnak, szóval, ha esetleg megéheznél, vagy csak vásárolgatnál, akkor itt biztosan megtalálsz mindent, amit szeretnél. Disneyland mindennap reggel 10 órától egészen este 7 óráig, a Walt Disney Studios pedig reggel 10-től este 6-ig várja látogatóit.

Fürdők Párizsban

Mi lehetne kellemesebb és pihentetőbb, mint egy hideg, nyirkos téli napot, Párizs egyik legjobb fürdőjében eltölteni?! Szerencsére Párizsban rengeteg fürdő közül tudsz választani, de valószínűleg a város legjobbjai és a legnépszerűbbjei a következők: Institut Dior, Hotel Plaza Athéné, Spa Anne Semonin, Le Bristol, George V Spa, Four Seasons George V and Ritz Spa & Healthclub, Ritz Paris. A legtöbb fürdőhöz tartozik medence, fitnessz terem, szauna, gőzkabin, pihenő és aroma szobák is, de ezeken kivül számtalan féle masszázs, szépség kezelés és terápia közül is tudsz választani. A választás előtt érdemes online megnézni a fürdők kínálatát.

Éttermek

Az év ezen időszaka nem csak a kiállitások megtekintésére alkalmas, hanem arra is, hogy Párizs egyik jobb éttermében egyél. A tél beálltával nemcsak a hőmérséklet, hanem egyidejűleg a Párizsba látogatók száma is drasztikusan csökken, ami természetesen jó hír mindenkinek, aki télen utazik Párizsba és nem szereti a tömegnyomort. Azt mondják mindennek van egy jó és rossz oldala, a jó oldala a télnek Párizsban, hogy a múzeumokban nem kell órákat sorbanállnod, hogy nem kell turistacsoportokat kerülegetned lépten-nyomon és hogy az éttermekben biztosan lesz majd szabad asztal. Szóval csak dőlj hátra és nyugodtan válaszd ki a legszimpatikusabb éttermet.

Aquaworld Párizsban

Az Aquaboulevard de Paris az egyik legjobb választás családosoknak egy téli napon Párizsban. Az Aquaboulevard Európa legnagyobb vizi parkja, amihez két hullám medence, 11 hatalmas vizicsúszda, kinti és benti jakuzzik, különböző vizijátékok és egy hatalmas homokos strand is tartozik. A parknak természetesen egy igen nagy étkező területe és egy parkolója is van, viszont sajnos gyerekek 3 éves kor alatt nem léphetnek be az aquaworld területére. Az Aquaboulevard hetfőtől csütörtökig reggel 9-től este 11-ig, pénteken reggel 9-től éjfélig, szombaton reggel 8-tól éjfélig és vasárnap reggel 8-tól este 11-ig várja látogatóit. A belépő felnőtteknek 33 euró, gyerekeknek 3 évestől 11 éves korig 19 euró.

Laser Paris

Az utolsó előtti pontunkban a Laser Parisről tudhatsz meg egy-két információt. A Laser Paris a legnagyobb és leglátogatottabb laser tag egész Párizsban, ami a város szívében rögtön az Eiffel torony és az új bevásárlóközpont, Beaugrenelle közelében található. A Laser Paris az egyetlen laser tag az egész városban, ahol 520 m2-en lehet egymásra csapatokban vadászni és lövöldözni, ezért a Laser Paris tökéletes időtöltés családosoknak, barátoknak és kollégáknak egyaránt. Ha felkeltette az érdeklődésed, akkor érdemes ellátogatni a hivatalos oldalra, ahol a hasznos információkon kivül, időpontot is lehet foglalni. Laser Paris kedden és csütörtökön 14.00-től 23.00-ig, szerdán és szombaton 14.00-től 23.00-ig, pénteken 16.00-től 23.00-ig és vasárnap 14.00-től 19.00-ig vár mindenkit.

Shopping

Az utolsó pontban összeszedtük a legjobb párizsi helyeket a shoppingolásra. Párizsban rengeteg módon tudsz vásárolni és számtalan bevásárlóközpont, bolt és butik közül tudsz választani. Érdemes azonban tudni, hogy a párizsiak előszeretettel vásárolnak a vásárló negyedekben, de szerintünk télen egy fűtött bevásárlóközpontban azert kényelmesebb vásárolgatni. Ezért ebben a rövid részben Párizs két legjobb és legnépszerűbb bevásárlóközpontjáról fogunk írni. Az első a Forum des Halles, ami rögtön a város szívében található a másik pedig a Les Quatre-Temps, ami Párizs üzleti negyedében helyezkedik el. Mindkét bevásárlóközpontban megtalálhatóak a jólismert világmárkák, mint Zara és H&M, ezenfelül természetesen számtalan étterem, kávézó és cukrászda is van. A Les Quatre-Tempshez egy hatalmas mozi is tartozik, ahol eredeti nyelven (angolul) is vetítenek filmeket.

Shopping parizsban
Galeries Lafayette – Pavel L Photo and Video / Shutterstock

Leave a Reply